Ja jestem w trakcie kupna o2 no i muszę przyznać że jak pierwszy raz pojechałem nią na jazdę próbną (1.9 tdi bjb) to aż się zastanowiłem czy chce tak głośnym autem jeździć .
Przyspieszając na 1,2,3 w porównaniu do mojego polo 1.4 to jest masakrycznie głośno.
Druga jazda tym autem była już przyjemniejsza i dźwięk diesla mi się spodobał.
Apropo jechałem też na jazdę astrą III 1.7cdti i silnik cichutki ale jechać to to nie bardzo chce w porównaniu do octavi.
... eh jeszcze tydzień czekać na mojego klekota :wink:
nie koniecznie bo zaś drugie auto corsa 1.2 twinport 80KM chodzi głośno a co gorsza dźwięk jest bardzo denerwujący, przyspieszając przypomina kosiarke, a dźwięk diesla jest dość przyjemny do ucha :wink:
jak stanalem moja fabka 1.6 tdi cr przy vw sharanie tescia 1.9 tdi to myslalem ze mi silnik zgasl bo nie bylo slychac mojego tylko sharana
i to nie takie miekle klekotanie jak u mnie (przedwtryski i powtryski ) tylko takie chamskie KLE KLE KLE
jak stanalem moja fabka 1.6 tdi cr przy vw sharanie tescia 1.9 tdi to myslalem ze mi silnik zgasl bo nie bylo slychac mojego tylko sharana
i to nie takie miekle klekotanie jak u mnie (przedwtryski i powtryski ) tylko takie chamskie KLE KLE KLE
Ja posiadam O2 2.0 140km i wcale nie jest głośna. Na początku mi przeszkadzało bo miałem benzyniaka ale teraz już tego nawet nie słyszę.Dla mnie to normalna praca silnika
Ale czy octavia z 2005 może być głośniejsza od koleżanki z 2009?
Bo porównałem z kolegą i w jego jest ciszej
ja mam skode 2008 jeszcze przed FL najechane juz ponad 100 tys km. Moj znajomy ma nowke Skode 2010 r ten sam silnik 1.9 TDI i tez mam wrazenie ze w jego skodzie jest ciszej niz mojej! Hmm teraz pytanie - czy to tylko zludzenie;-) a moze skoda po FL jest rzeczywiscie lepiej troche wyciszona niz wersja sprzed FL;-) A moze to kwestia tego ze jego jest nowa a moja nie... hmm jak to sie mowi " cudze chwalicie swego nie znacie" Chyba cos w tym jest;-)
tak trochę "z boku" czytam ten wątek (ja od dawna uprawiam A4) ale wg mnie, a parę km zrobiłem O2 1.9 tdi dsg mojej byłej żony (m.in. dlatego zapisałem się na forum, żeby przed znalezieniem i zakupem auta dla niej coś się dowiedzieć - w sumie była ale jesteśmy w dobrych stosunkach no i wozi nią nasze dziecko, a super auto kupione od forumowicza) O2 jest jednym z najlepszych aut w swojej klasie, śmiem twierdzić (a naprawdę mam i miałem do czynienia z wieloma VAG-ami) , że w ostatnich latach Skoda jakościowo i pod względem wykończenia przeskoczyła VW. Troszkę tylko żal że "nowy" Superb już nie ma "podłogi" A4 - silnik wzdłuż i pełnowartościowe quattro - ale cóż w dzisiejszych czasach księgowi rządzą...
Mam nadzieje ze samochodzik spisuje sie dobrze az zaluje ze tak tanio sprzedalem Pozdrawiam!
Zostały mi czesci, po szkodniku:
VCDS 11.2 oddam za 90 PLN!
Instrukcja Skoda Amundsen POLSKA, sterowniki komfortu 1K0959433C AK, CN. oraz dużo cześci do Passata B6
Wiem ze temat nie w tym dziale, ale natrafilem na niego po szukajce.
Jako ze szukam auta kombi znalazlem ciekawa oferte Octavia Praktik, 2 osobowe kombi z silnikiem 1.9 TDI na pompo wtrskach i ze skrzynia biegow DSG. Mozecie napisac drodzy forumowicze jak jest z halasem we wnatrzu przy jezdzie autostardowej. 140km/h, ile obrotow ma silnik przy tej predkosci. Skrzynia 6 biegowa. Auto ciekawe poniewa jezdze jedynie trasy 2 x 900km miesiecznie, a za towarzysza mam owczarka niemieckiego. Obecne X3 zrobilo sie troche za male.
Wszystko zależy od wyciszenia auta ale 1.9 TDI wcale nie jest aż takie głośne. Oczywiście między 1.9 a 2.0 jest przepaść w kulturze pracy ale według mnie dźwięki 1.9 TDI wcale nie różni się intensywnością we wnętrzu niż 1.9 DCI czy 1.8 TDCI. W Passacie 1.9 głośno robiło się dopiero w okolicach 160. Przy 130 - 140 można było spokojną rozmowę prowadzić.
Czego mi brakuje z 1.9 w 2.0 ? Nie słyszę turbiny
Octavia I Tour 1.9 TDI 2007
Passat B7 2.0 TDI 2013 Czarny Deep
Komentarz